Am început să fotografiez la evenimente după foarte mulți ani în care am tot fotografiat floricele pe câmpii și trebuie să recunosc că unul dintre factorii de decizie au fost banii. Din fotografia de eveniment se fac foarte mulți bani, mai ales dacă ești un fotograf bun, dar despre ce înseamnă un fotograf de eveniment bun o să discutăm puțin mai jos. Pentru mine, în primul rând, fotografia este o pasiune, o forma de relaxare și de exprimare. Gândul că aș putea monetiza această pasiune s-a materializat destul de târziu, dar mai bine mai târziu decât niciodată. Iată-mă, deci, fotograf de eveniment, dar nu pentru foarte mult timp. Fotografia de eveniment fiind o zonă în care nu am reușit deloc să simt confortabil, înțelegând faptul că banii nu sunt întotdeauna cei mai importanți. Ciudat, totuși, când mă gândesc că înainte de asta am cântat la evenimente și chiar mi-a plăcut.
Iubind fotografia, am încercat să pun suflet în fiecare cadru pe care îl imortalizam, iar acesta ar trebui să fie primul criteriu de alegere al unui fotograf de eveniment. Nu trebuie să ai cunoștințe de fotografie ca să îți dai seama de acest lucru, imaginile vorbesc de la sine. De aceea, portofoliul este cel mai important și nu prețul. Astăzi, prețurile fotografilor cam seamănă între ele destul de mult, de aceea îți recomand să începi cu portofoliul pentru că aici se face diferența. Nu întotdeauna un preț mare înseamnă și fotografii de calitate sau invers.
Un fotograf bun ar trebui să aibă un portofoliu bine structurat unde să poți găsi imagini imortalizate în momentele cheie ale unui eveniment și care să trezească în tine o emoție cât de mică. Uită-te cu atenție dacă imaginile sunt clare, drepte, editate frumos și dacă au un mesaj sau un subiect clar. Analizează fotografiile de la Biserică, acolo unde fotografii au parte de cea mai mare provocare. Majoritatea Bisericilor de la noi sunt întunecate, lucru care cere o oarecare experiență în utilizarea luminilor. Nu vrei ca fotografiile din Biserică să iasă arse, întunecate sau cu umbre puternice. Unul dintre artificiile de care se folosesc mulți fotografi este să transforme în alb-negru acele fotografii care nu au ieșit așa cum și-au dorit. Atenție, însă, că acest lucru nu înseamnă că toate fotografiile alb-negru au fost de fapt niște fotografii color nereușite. Avem foarte mulți fotografi care sunt geniali când vine vorba de fotografia alb-negru. Saturarea fotografiilor peste măsură poate fi un alt semn că ar trebui să te mai gândești. Mulți începători saturează foarte mult fotografiile din dorința de a le înfrumuseța, dar în nici un caz nu asta este soluția.
Aa... și încă un sfat pe care vreau să ți-l ofer. Te sfătuiesc să cauți un fotograf freelencer și nu o firmă (De exemplu: Popescu Ion și nu Poze Nunta SRL) care oferă servicii foto. De ce spun acest lucru? Pentru că este bine să știi cine este autorul acelor fotografii din portofoliu. Oare certificatul de înregistrare al firmei a realizat fotografiile acelea? Clar, NU. Acolo a fost un fotograf. Atunci întrebarea firească este: La evenimentul meu o să vină tot fotograful acela sau nu? Pentru că altfel, acel portofoliu nu o să aibă nici o relevanță. Așadar, dacă apelezi la un studio, asigură-te că știi cu exactitate cine este fotograful care va veni la evenimentul tău și ce fotografii face. Pe lângă portofoliu, ar fi bine să găsiți și câteva recenzii.
Acum că ai găsit un portofoliu pe placul tău și ai discutat principalele detalii cu fotograful în scris sau la telefon (recomandat), este timpul să stabilești o întâlnire. Dacă fotograful este din orașul tău sau la o distanță rezonabilă, îți recomand să vă întâlniți personal. De fapt, dacă fotograful este cu adevărat profesionist, propunerea ar trebui să vină din partea lui. La întâlnire, fotograful este cel care pune majoritatea întrebărilor, doar trebuie să știe detalii despre desfășurarea programului, local/locurile în care urmează să fotografieze, care sunt dorințele/așteptările voastre de la el și cel mai important, detaliile contractuale. Contractul este extrem de important!
Predarea materialelor poate dura ceva, dar nu ar trebui să vă îngrijorați dacă fotograful are un termen de predare de 1-3 luni. Editarea și selecția fotografiilor poate dura destul de mult ținând cont și de faptul că un fotograf participă la multe evenimente.
Câteva sfaturi:
- nu îi cere unui fotograf să editeze fotografiile altfel față de cum sunt cele din portofoliu. Pentru că acela este stilul său.
- nu îl întreba cu ce aparat o să vină la eveniment. Acest lucru îl va deranja și mai ales, nu aparatul este cel care contează cel mai mult.
- nu îi cere să îți predea și fotografiile needitate. Nici un fotograf nu se va simți comod făcând acest lucru. Rolul editării este de a îmbunătăți o fotografie, deci nu vei primi o imagine mai bună decât cea editată.
- numărul mare de fotografii promise de către fotograf poate fi, de multe ori, o strategie de a atrage cât mai mulți clienți, însă, tu îți dorești calitate nu cantitate.
Cu toții ne dorim să rămânem cu amintiri plăcute de la unul dintre cele mai frumoase evenimente din viața noastră, de aceea alegerile pe care le facem înainte necesită multă atenție. La fel se întâmplă și cu invitațiile de nuntă. Acestea creează în mintea celor dragi prima impresie despre evenimentul la care urmează să participe și mai ales, reflectă stilul și povestea voastră. Dacă iubești eleganța și vrei să îi inviți pe cei dragi într-un mod unic, te invit să arunci un ochi pe www.invogueart.ro sau pe Instagram: @invogueart.
O să îmi mulțumești mai târziu!